Αυτός είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα – Έρχεται από το καλοκαίρι

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 0 σχόλια


Πριν καν προλάβουν να ξεπληρώσουν τους ΦΑΠ και τα χαράτσια 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα θα δουν στο... γραμματοκιβώτιο τον νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα που θα πρέπει να ξεπληρώσουν εντός του έτους.

Το οριστικό σχέδιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, όμως όλα δείχνουν ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές κλίμακες, με χαμηλό αφορολόγητο όριο και θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο και έπειτα. Στη 
χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρης με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου φόρου με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ ευρώ το 2014. 

Τα σενάρια για τις κλίμακες:

Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα-κτίρια
Μία κλίμακα για τα ακίνητα των νομικών προσώπων 
Μία κλίμακα για τα αγροτεμάχια.

Για τα κτίρια οι προτάσεις που έχουν ως προς το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ ενώ σίγουρα πιο χαμηλό θα είναι για τα αγροτεμάχια.
Υπάρχει όμως και η πρόταση-σοκ για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ αν και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. 

Οι προτάσεις μιλούν για καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Για τα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα. 

Για τον υπολογισμό του φόρου, σύμφωνα με την “Ημερησία” θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης. Για τα ακίνητα νομικών προσώπων συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%) για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.
πηγη
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger