Κατακρημνίστηκε στο ΧΑ -4,90%..Τα χειρότερα για την Ελλάδα έρχονται

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 0 σχόλια



Κατακρημνίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε με εντυπωσιακές απώλειες -4,90% στις 884,94 μονάδες, λόγω του παρανοϊκού σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος, καθώς διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είναι υπερκινητικοί λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και καθαροί πωλητές. 
Η βιαιότητα της πτώσης σχετίζεται με το γεγονός ότι θεσμικοί πουλάνε μετοχές, ελλείψει ρευστότητας καθώς υπέστησαν ζημίες από την Κύπρο (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες) το short sellling έχει ενεργοποιηθεί ενώ οι ξένοι επίσης ρευστοποίησαν.
Η ΕΕΕΚ έκλεισε στο -4,98%, ΟΤΕ -9,26%, ΔΕΗ -9,58%, ΕΛΠΕ -4,32%, MIG -14,04%, Jumbo -10,66% κ.α. 
Αντιθέτως, στις τράπεζες μετριάστηκαν οι απώλειες πλην της Πειραιώς που έκλεισε στο -8,62%  ενώ Εθνική και Eurobank γύρισαν σε ήπια θετικό έδαφος. 
Το νέο οικονομικό μοντέλο έκτρωμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα στοιχειώνει τις αγορές για πολύ καιρό. Οι καταθέσεις έχουν μετατραπεί σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Ελλάδα περίμενε να βγει... λευκός καπνός από το κυπριακό ζήτημα, όμως η λύση που επιλέχθηκε, κάθε άλλο παρά ανακουφιστικά λειτούργησε σε όλη την αγορά και όλη την επιχειρηματική κοινότητα.
Γιατί, ασχέτως με τη συμπεριφορά των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, η Ελλάδα έχει ξεχωριστή σχέση με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική, χρηματιστηριακή αλλά και γεωπολιτική εξάρτιση και αλληλεπίδραση με την Κύπρο, με ότι συνεπάγεται αυτό. Τα πράγματα πλέον σε ότι αφορά το επιχειρηματικό και οικονομικό status quo Ελλάδας και Κύπρου δε θα είναι ποτέ ίδιο, τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά χρόνια!
Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται περί τις 1.600 ελληνικές εταιρείες μεγάλες και μικρές, ενώ δεκάδες εταιρείες εξάγουν από εδώ προς τα εκεί τα προϊόντα τους, ή με "διάδρομο" την Κύπρο.
Επίσης, δεκάδες εταιρείες (και εισηγμένες) έχουν σημαντικά κεφάλαια κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα μεγάλο μετά το πρωτοφανές haircut στις καταθέσεις!
Επιχειρηματίες, θεσμικοί, ισχυροί ιδιώτες και πολλοί άλλοι έχουν στην Κύπρο τις καταθέσεις τους, οπότε το πλήγμα είναι καταλυτικό.
Αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που πιέστηκε πολύ το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς η αναζήτηση ρευστότητας πλέον γίνεται το πρώτο ζητούμενο!
Οι καταθέσεις, οι οποίες αποτελούν πραγματικό κεφάλαιο και έχουν μηδενικό ρίσκο πλέον θα λογίζονται ως επενδυτικό προϊόν, εξέλιξη που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ και της Κύπρου να διαχειριστούν μια κρίση σε μια χώρα με 15-16 δισ. ευρώ ΑΕΠ.
Όλοι αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στη δραματική σημερινή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς οι πιέσεις δεν εστιάστηκαν πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα των μετοχών της πραγματικής οικονομίας! 
Ακόμη και μετοχές που θεωρούνταν "κάστρα" όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μέτκα δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις έως και -10,66% (Jumbo) εν μέσω σύγχυσης!
Πολλές, δεκάδες ελληνικές εταιρείες έχουν ισχυρή παρουσία στην Κύπρο, ενώ γενικότερα το δημοσιονομικό ρίσκο έχει επηρεαστεί
Στην αγορά έγιναν κάποιες προσπάθειες διακράτησης τουλάχιστον της περιοχής των 880 - 885 μονάδων, ώστε να υπάρχει ελπίδα αντίδρασης και να μη χαθεί η επαφή με τις 900 μονάδες.
Πάντως, ήδη ο Γενικός Δείκτης έχασε όλα τα κέρδη του 2013 και βρίσκεται σε επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2012!
Πλέον, οι προσεχείς συνεδριάσεις θα κρίνουν πολλά σε σχέση με το πως θα "διαβάσει" το ελληνικό χρηματιστήριο τις εξελίξεις
Στο χρηματιστήριο, θα έρθουν μαύρες μέρες ακόμη χειρότερα από αυτές που είχαμε προβλέψει για τις τράπεζες γιατί πέραν από τις αμκ που σχεδιάζονται πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Σχετικά με τις τράπεζες, για πολλοστή φορά υπενθυμίζουμε ότι, ανεξαρτήτως των κυπριακών εξελίξεων, ο διορθωτικός κύκλος της πτώσης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Κανείς επενδυτής δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ή φρούδες προσδοκίες.
Οι μετοχές των τραπεζών απλά θα ισοπεδωθούν και αυτό θα συμβεί να είστε σίγουροι ότι θα συμβεί η ισοπέδωση στα 0,10 ευρώ και πέριξ…

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger