ΣΟΚ!Eίμαστε καθ’ οδόν μιας ραγδαίας εξέλιξης;

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 0 σχόλια

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Έρχονται τα μεταλλαγμένα ανθρωποειδή.

Όχι, δεν πρόκειται για νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας αλλά για την πραγματικότητα.

Ο Χουάν Ενρίκεζ σε μια διαφωτιστική ομιλία του στo TEDxSummit συνοψίζει εκατομμύρια χρόνια συμπαντικής εξέλιξης και αιώνες μετάλλαξης του ανθρώπινου είδους. «Η διαφορά μας από το ανθρωποειδές του Νεάντερνταλ απέχει λιγότερο από 0,004% του DNA».

Η διαφορά εντοπίζεται σε συγκεκριμένα μόλις γονίδια γιατί οι μικρές αλλαγές στο γονιδίωμα, όπως εξηγεί, επιφέρουν μεγάλο αντίκτυπο. «Πριν 10.000 χρόνια μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο είχε σαν αποτέλεσμα τα πρώτα μπλε μάτια στον άνθρωπο».

Τουλάχιστον 29 αναβαθμίσεις έχουν γίνει στα ανθρωποειδή λέει ο Ενρίκεζ. Και ο πρώτος άνθρωπος συνυπήρχε μαζί με άλλες 8 εκδοχές του ανθρωποειδούς. Άρα, τι μας κάνει να πιστέψουμε ότι η μετάλλαξη (ή αναβάθμιση) έχει τελειώσει;






Σύμφωνα με τον Ενρίκεζ γινόμαστε ο “Homo Evolutis”, το ανθρωποειδές που «όχι μόνο ξέρει το περιβάλλον του αλλά αρχίζει εσκεμμένα και ευθέως να ελέγχει τη δική του εξέλιξη» καθώς και την εξέλιξη των βακτηρίων, των φυτών, των ζώων. Ο εγκέφαλος μας εξελίσσεται, μαζί με την αύξηση των πληροφοριών που δεχόμαστε, η επιστήμη προχωράει: σύντομα θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ακριβές αντίγραφο ενός οργανισμού από ένα και μόνο κύτταρο του.

«Και νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της αλλαγής ώστε τα εγγόνια ή τα δισέγγονα σας ίσως είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος από εσάς», υποστηρίζει ο Ενρίκεζ, ένας «φουτουριστής» στοχαστής πάνω στο πεδίο των “genomics” (ελληνιστί: γονιδιωματική, η επιστήμη της μελέτης του συνόλου των γονιδίων ενός οργανισμού).



Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger