Στο υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπηρά και μεθοδικά ετοιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», μια συντονισμένη επιχείρηση πανελλαδικής κλίμακας κατεδάφισης αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλό, δάση και παραλίες για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Στη λίστα των αυθαιρέτων που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου που φέρνει το δημοσίευμα στο φως, μέχρι τώρα καταγράφονται από τις 7 γενικές γραμματείες αποκεντρωμένων διοικήσεων των περιφερειών, 2.105 σε αιγιαλούς και παραλίες και 1.200 σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλαδή συνολικά 3.305 κατεδαφιστέα κτίσματα. Αριθμός που ισοδυναμεί με τα κτίσματα μιας μεγάλης ελληνικής κωμόπολης αλλά ταυτοχρόνως είναι εξαιρετικά μικρός συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των αυθαιρέτων της χώρας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.
Η επιχείρηση κατεδάφισης των προκλητικών αυθαιρέτων οργανώσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται να εκδηλωθεί από τις επόμενες εβδομάδες παράλληλα με την επεξεργασία του νέου οικιστικού νομοσχεδίου.
Το νέο νομοσχέδιο θα χαρακτηρίζει εσαεί κατεδαφιστέα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), όπως επίσης και τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά τις 27 Ιουλίου 2011, για να τακτοποιηθούν εκ των υστέρων.
Παράλληλα, το νέο οικιστικό νομοσχέδιο, γράφει η «Ελευθεροτυπία», θα προβλέπει οριστική νομιμοποίηση τόσο για τις πολεοδομικές υπερβάσεις κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, όσο και αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να πολεοδομηθούν
Ο συνδυασμός του νέου κύκλου νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων και της επιχείρησης, παραδειγματικών κατεδαφίσεων προκλητικών αυθαιρέτων παραπέμπει σε μια νέα πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος που θυμίζει «μαστίγιο και καρότο» για τα αυθαίρετα. Τελικός σκοπός φαίνεται ότι είναι αφενός μεν να δοθεί νέα ώθηση στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, αφετέρου δε να υπάρξει μήνυμα εφαρμογής της νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι παρά τις έξι συνεχόμενες παραστάσεις προθεσμιών (η τελευταία λήγει στις 31 Μαρτίου 2013) αλλά και τις αλλεπάλληλες ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων και διακανονισμών των προστίμων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, οι δηλώσεις αυθαιρέτων λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περί τις 500 χιλιάδες αυθαίρετα, που αντιστοιχούν σε έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Εισπράξεις που καλύπτουν μικρότερο ποσοστό από το 30% των συνολικών εσόδων που προσδοκά το κράτος να εισπράξει.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
http://www.enikos.gr
Δημοσίευση σχολίου