Μην αφήσετε τίποτα..Στην τελική ευθεία η πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ - Σύντομα στο «σφυρί» ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, 48 λιμάνια και μαρίνες – «Χαρτοφυλάκιο» με 300 ακίνητα του Δημοσίου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 0 σχόλια


Επισπεύδει την πώληση για ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η οποία χθες «άναψε» το πράσινο φως για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ –ΔΕΣΦΑ που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Στην «κούρσα» για τις δύο ενεργειακές εταιρίες βρίσκονται πέντε κοινοπρακτικά σχήματα με το Δημόσιο να προσβλέπει μίνιμουμ έσοδα 500 – 600 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Για την ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ «σφάζονται» Αμερικανοί και Ρώσοι με τους τελευταίους μέσω της Gazprom αλλά και της Negusneft (Sintez Group) να έχουν ανεβάσει σημαντικά το τίμημα της προσφοράς. Κατά τις πληροφορίες, η Negusneft δίνει 1,9 δις. ευρώ και για τις δυο ελληνικές εταιρίες, ενώ η Gazprom προσφέρει 900 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΠΑ.
Η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar που ανήκει στην σφαίρα επιρροής των Αμερικάνων φαίνεται να προσφέρει 460 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται επίσης η τσεχική PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ( σ.σ. υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ) και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil).
Η πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ θα γίνει με μοναδικό κριτήριο το τίμημα υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ παρουσιάζοντας τα σχέδια των 11 αποκρατικοποιήσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.
Θέση σε αυτά πήραν εσχάτως μαζί με την ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ η πώληση των οποίων αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο στην κατηγορία των υποδομών περιλαμβάνεται η αξιοποίηση 48 μικρών λιμανιών και μαρίνων αλλά και 12 μεγάλων συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο έχει ήδη συγκροτηθεί ένα πρώτο επενδυτικό «χαρτοφυλάκιο» με 300 ακίνητα του Δημοσίου ενώ άλλα 3.150 έχουν επιλεγεί προς αξιοποίηση μεταξύ αυτών, που όπως έχει ήδη επισημάνει το "bankingnews" και οικόπεδα, αγροτεμάχια από τα κυκλαδίτικα νησιά ( Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Τήνο κλπ).
Ο πρόεδρος του Ταμείου παραδέχθηκε ότι από τα 80.000 ακίνητα που έχουν αξιολογηθεί από 30 φορείς του Δημοσίου το 35% ή τα 28.000 από αυτά είναι καταπατημένα.
Το Μνημόνιο προβλέπει έσοδα 4,3 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις τη διετίας 2013 -2014, 8,2 δις ευρώ έως το 2016 και 25 δις. έως το 2020.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger