Από αύριο η «απώλεια κυριαρχίας» των τραπεζιτών

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 0 σχόλια

Τα ηνία των τραπεζών αναλαμβάνουν αύριο οι ελεγκτικές εταιρείες-επίτροποι, οι οποίες θα παρακολουθούν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταθέσει τα πιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος και θα συντάσσουν ανά τρίμηνο 
σχετικές απολογιστικές εκθέσεις.

Οι υπερεπίτροποι (που θεωρούνται ως το τέταρτο επίπεδο ελέγχου καθώς έχουν τοποθετηθεί και άλλοι παλαιότερα με διακοσμητικό ρόλο) θα ελέγχουν τις διοικήσεις των τραπεζών, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν δάνεια με επίκεντρο αυτά των ΜΜΕ, επιχειρηματιών, κομμάτων, συγγενών των διοικήσεων των τραπεζών κτλ. ό,τι δηλαδή μπορεί με «γυμνό» μάτι να χαρακτηριστεί ως «θαλασσοδάνειο», ενώ θα έχουν λόγο ακόμα και στους μισθούς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχει αναλάβει η Grant Thorton, η KPMG έχει αναλάβει την Τράπεζα Πειραιώς και η Mazars την Alpha Bank. Η αμοιβή των επιτρόπων θα προέρχεται από την τράπεζα που ελέγχουν και θα κυμαίνεται περί των 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε περίπτωση που οι επίτροποι εκτιμήσουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν λειτουργούν με χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά με «δικά τους», τότε θα μπορούν να εισηγούνται την απομάκρυνσή τους.

Εκτός από τις τριμηνιαίες εκθέσεις, οι επίτροποι έχουν την εξουσιοδότηση από την τρόικα να κάνουν αναφορά οποιαδήποτε στιγμή το θεωρήσουν αναγκαίο και για όποιο θέμα οι ίδιοι κρίνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και διαφορετικά από τον τρόπο που κρίνει η διοίκηση.
ΠΗΓΗ
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger