Ηλεκτρονική κατασκοπεία: το κυνηγητό του δικτύου «Κόκκινος Οκτώβρης»

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 0 σχόλια

Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Οι ειδικοί του Εργαστηρίου Κασπέρσκι (Kaspersky Lab) έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο δίκτυο κυβερνοκατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Κόκκινος Οκτώβρης». Για 5 ολόκληρα χρόνια οι κακούργοι έκλεβαν πολύτιμες εμπορικές, διπλωματικές και γεωπολιτικές πληροφορίες. Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τους κυβερνοκατασκόπους.

Το δίκτυο τόσο μεγάλης κλίμακας έχει αποκαλυφθεί για πρώτη φορά,- παραδέχτηκε ο κορυφαίος ειδικός στον τομέα των αντιιών του Εργαστηρίου Κασπέρσκι Βιτάλι Καμλιούκ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κακούργοι επί 5 χρόνια ασχολούνταν με την κατασκοπεία εναντίον διπλωματικών υπηρεσιών, κρατικών δομών και Ινστιτούτων Επιστημονικών Ερευνών διαφόρων χωρών του κόσμου. Έκλεβαν δεδομένα και απόρρητες πληροφορίες από τις κινητές συσκευές, τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τον εξοπλισμό του δικτύου των ιδρυμάτων εναντίον των οποίων επιτίθονταν. Η κλίμακα του δικτύου κατασκοπείας είναι τεράστια,- θεωρεί ο Καμλιούκ.
- Ό,τι βρήκαμε, περιλαμβάνει πάνω από 1000 διάφορα σπάνια εκτελέσιμα αρχεία, που είχαν δημιουργηθεί ειδικά για συγκεκριμένη οργάνωση ή σκοπό. Για να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο απαιτείται ολόκληρη ομάδα προγραμματιστών. Κάτι άλλο - η υποδομή παροχής (server). Έχουμε αποκαλύψει πάνω από 60 διάφορα ονόματα ντομέν και πολύ μεγάλο αριθμό πραγματικών φυσικών διακομιστών, που βρίσκονται στους χώρους της Γερμανίας και της Ρωσίας.
Εξάλλου, το κύριο ερώτημα που προβάλλει εδώ είναι το εξής: ποιος και γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσει αυτό το δίκτυο; Για ποιόν λειτουργούσε; Ο κορυφαίος αναλυτής του Περιφερειακού Κοινωνικού Κέντρου Διαδικτυακής Τεχνολογίας Ούρβαν Παρφιέντιεφ αμφιβάλλει ότι πίσω απ’αυτό το σχέδιο βρίσκεται κάποια κυβέρνηση, επειδή ο τρόπος μόλυνσης των υπολογιστών, όπως και ο χειρισμός των κινητών συσκευών φαίνεται, κατά τη γνώμη του, κάπως αντιεπαγγελματικός. Ταυτόχρονα όμως, το δίκτυο «Κόκκινος Οκτώβρης» δεν μοιάζει και με την ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιας ομάδας προχωρημένων χάκερ:
- Οι πρώτες επιθέσεις αυτής της ομάδας χρονολογούνται από το 2007. Η περίοδος αυτή είναι κάπως μακρόχρονη για ένα αλτρουιστικό σχέδιο. Παραγγελιοδότης είναι προφανώς κάποιος μεγάλος, που έχει αρκετά κονδύλια και ανάγκη από τέτοιες πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα δεν διαθέτει αντάξια κατασκοπευτική υπηρεσία. Είναι πιθανό ότι ορισμένες πληροφορίες, που έχουν αποκτηθεί με αυτό τον τρόπο, δημοσιεύθηκαν π.χ. στην ιστοσελίδα του WikiLeaks του Ασάνζ.
Ο εμπειρογνώμονας Παρφέντιεφ ξεχωρίσει τρείς τομείς ενδιαφερόντων των κυβερνοκατασκόπων: πολιτικές και γεωπολιτικές πληροφορίες, στρατηγικές έρευνες, καθώς επίσης και εμπορικές και γεωοικονομικές πληροφορίες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι παραγγελιοδότες αυτών των πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τόσο μεγάλες εταιρείες, όσο και διάφορες κρατικές δομές διαφόρων χωρών.
Ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου Κασπέρσκι τόνισε επίσης ότι δεν έχει αποκαλυφθεί οποιαδήποτε άμεση σχέση του δικτύου «Κόκκινος Οκτώβρης» με κάποια κυβέρνηση, αλλά θεωρεί ότι αγοραστές των πληροφοριών θα μπορούσαν να αποδειχθούν ορισμένες κρατικές δομές.
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger