Μεταναστεύουν λόγω χρεών και …μας αφήνουν να πληρώσουμε τα «φέσια»

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 0 σχόλια

Κύμα φυγής προς τη βόρεια Ευρώπη από υπερχρεωμένους μικρομεσαίους έχει προκαλέσει η κρίση.Σε αεροδρόμιο, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας έχει...
σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό και σύλληψη οφειλετών του δημοσίου που διαφεύγουν λάθρα, για να γλιτώσουν από τα χρέη που τους «πνίγουν» στην Ελλάδα του Μνημονίου. Εκτός όμως από τους μεγαλοφειλέτες -που μπορεί να έχουν βγάλει και ολόκληρες περιουσίες στο εξωτερικό- όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές φαίνεται πως μεταναστεύουν μαζικά τους τελευταίους μήνες σε άλλες χώρες, ρίχνοντας «μαύρη πέτρα» πίσω τους για τα χρέη που αφήνουν απλήρωτα στο δημόσιο.

Στελέχη των διωκτικών αρχών αρχές κάνουν λόγο για κύμα φυγής μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που εγκαταλείπουν τη χώρα αφήνοντας συνήθως «φέσια» 100.000-400.000 ευρώ στην εφορία. Συχνά πλέον σταματάνε στις πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας ακόμα και …ψιλικατζήδες, τυροπιτάδες, βενζινοπώλες, εμπόρους αυτοκινήτων κλπ, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για χρέη στο δημόσιο. Ακόμα περισσότεροι όμως σπεύδουν να προλάβουν να φύγουν πριν τους ασκηθούν διώξεις και μέτρα, προεξοφλώντας πως σύντομα θα έρθει και η σειρά τους.

Ήδη οι εφορίες της χώρας αναζητούν τουλάχιστον 5.000 έμποροι και επαγγελματίες που έχουν «εξαφανιστεί» προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι «δρόμοι του χρήματος» οδηγούν τις έρευνες στο εξωτερικό, αλλά η διαδικασία «πνίγεται» στη γραφειοκρατία, καθώς καμία μεμονωμένη ΔΟΥ δεν μπορεί να ζητήσει παροχή στοιχείων από ξένα κράτη και οι υποθέσεις συσσωρεύονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η μέθοδος που ακολουθούν οι «φυγάδες» παρουσιάζει πολλά κοινά: φροντίζουν πρώτα να στείλουν συζύγους και παιδιά στη χώρα προορισμού, επιδιώκουν να πουλήσουν τον «αέρα» της επιχείρησης ή ό,τι άλλα ακίνητα έχουν και μετά δοκιμάζουν να ακολουθήσουν την οικογένειά τους στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι εξ αυτών παίρνουν το δρόμο για βαλκανικές χώρες ή για Γερμανία, Αυστρία Νορβηγία κλπ. Πολλοί καταλήγουν στην Αυστραλία, σε αραβικές χώρες ή τη Νότια Αφρική, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξαν πρώτα ήδη κάποιοι συγγενείς τους.

Για παράδειγμα:

- καταστηματάρχης fast food με 15 χρόνια παρουσίας στο Καλαμάκι εντοπίστηκε να έχει στείλει τη γυναίκα του στη Νορβηγία. Εκείνη πούλησε πρώτα το σπίτι τους στον αδελφό της, για να μην καταλήξει σε τρίτους ή στο δημόσιο η περιουσία τους. Ο ίδιος έβαλε αγγελία για να πουλήσει έναντι 15.000 ευρώ τον «αέρα» της επιχείρησης και ετοιμαζόταν να φύγει αφήνοντας χρέη 150.000 ευρώ στο δημόσιο και 100.000 ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

- βιοτέχνης στον Πειραιά έστελνε εμβάσματα σε επιχείρηση-»μαϊμού» στην Ισπανία, που είχε στήσει ο ίδιος για να τον περιμένουν τα λεφτά του εκεί. Στην Ελλάδα εμφανιζόταν ως μια καταχρεωμένη εταιρία. Τα ίχνη του αναζητούνται από την Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου.

- έμπορος στα βόρεια προάστια με χρέη 180.000 ευρώ «αγνοείται» και το δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ εντόπισε ότι έστελνε μεγάλα ποσά σε έναν και μόνο προμηθευτή του, στη Βουλγαρία.

Στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών φοβούνται πως η απειλή διώξεων ακόμα και για χρέη 5.000 ευρώ στο δημόσιο θα πυροδοτήσει μεγαλύτερο κύμα φυγής από τη χώρα. Για το λόγο αυτό εισηγούνται και μέτρα όπως μαζικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών από τις εφορίες, προκειμένου να μπλοκαριστούν οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων σε συγγενείς ή και τρίτους, από όσους το βάζουν σκοπό να αλλάξουν χώρα και θέλουν να μη βρει τίποτε το δημόσιο για να εισπράξει έναντι των χρεών που αφήνουν.

Προβλέπουν μάλιστα πως τα χρέη αυτά θα διογκώσουν και τα «ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη που θα μείνουν «στο συρτάρι», ενώ το βάρος της πίεσης για είσπραξη φόρων θα πέσει μοιραία στους υπόλοιπους φορολογουμένους που θα απομείνουν στη χώρα για να πληρώνουν.
πηγη

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger