Θωρακίζεται η Κίνα και η Ρωσία

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 0 σχόλια



Μειώνεται η "απόσταση" των αμυντικών δαπανών από τις Η.Π.Α - H Κίνα και η Ρωσία αποτελούν πλέον τους πιο αναπτυσσόμενους διεθνείς παίκτες στoν παγκόσμιο ανταγωνισμό αμυντικών δαπανών, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στις τρείς πρώτες χώρες της σχετικής λίστας.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η παγκόσμια αμυντική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, ποσό που παραπέμπει σε ποσοστό μείωσης της τάξης του 0,5 τοις εκατό σε σχέση με το 2011 (σ.σ  pentapostagma.gr αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας αμυντικής δαπάνης εδώ και 15 χρόνια).

Η έρευνα του Ινστιτούτου βασίζει τις μετρήσεις της στις δημόσιες δαπάνες για την συντήρηση της λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων, όπως για στρατιωτικές ασκήσεις, μισθούς ή στρατιωτικές αμοιβές καθώς και έτερα επιδόματα, λειτουργικά κόστη, αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, για στρατιωτικές κατασκευές, για ερευνητικά έργα και έργα ανάπτυξης, για διοικητικά κόστη κ.ο.κ.. Η συνολική στρατιωτική δαπάνη παγκοσμίως για το έτος 2012 ανήλθε στα 1,753 τρισεκατομμύρια δολάρια (σ.σ. pentapostagma.gr σε συγκρίσεις τιμών) που αναλογούσε στο 2,5 τοις εκατό του παγκόσμιου Α.Ε.Π.

Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο δημοσίευσε επίσης την λίστα των 15 χωρών με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Την πρώτη θέση συνεχίζουν να κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 682 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,4 τοις εκατό του Α.Ε.Π. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα με 166 δις δολάρια (σ.σ. pentapostagma.gr 2% του Α.Ε.Π), και η τρίτη θέση ανήκει στην Ρωσία με 90,7 δις δολάρια (4,4 τοις εκατό του Α.Ε.Π). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, ενώ στις 5 πρώτες χώρες αναλογεί το 60% της παγκόσμιας στρατιωτικής δαπάνης – τουτέστιν 1,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger