"Ξεφορτώνονται" το ευρώ οι αναδυόμενες χώρες

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 0 σχόλια


Σημαντικό αντίκτυπο στο ευρώ φαίνεται να έχει η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οδηγώντας τις αναδυόμενες οικονομίες στο να «ξεφορτώνονται» μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε ευρώ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών πούλησαν συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 45 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους στο ενιαίο νόμισμα κατά 8%. 

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπογραμμίζει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους στη θέση του ευρώ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο το όνειρο των ιδρυτών του ενιαίου νομίσματος να ανταγωνιστεί τα δολάριο και να επικρατήσει ως κυρίαρχο νόμισμα στη διεθνή αγορά. 

«Θα εξακολουθήσει να αποτελεί το νούμερο δύο διεθνές νόμισμα, αλλά δε θα έλεγα πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ανταγωνισμού του δολαρίου», σχολίασε ο Jeffrey Frankel, καθηγητής Οικονομικών στο Harvard. 

Η επιλογή διακράτησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων στέλνει ένα ξεκάθαρο σήμα για το νόμισμα το οποίο οι αναδυόμενες αγορές θεωρούν ως το πιο ασφαλές, σταθερό και ρευστοποιήσιμο. 

Πλέον το ευρώ συνιστά μόλις το 24% των συναλλαγματικών αποθεμάτων αυτών των χωρών, ήτοι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002 και σημαντικά μειωμένο από το επίπεδο ρεκόρ του 31% που καταγράφηκε το 2009. Αντίθετα, τα αποθέματα σε δολάρια δεν σημειώνουν σημαντικές μεταβολές διατηρούμενες πέριξ του 60%.



Πηγή:www.capital.gr

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger