Η επόμενη μέρα στις τράπεζες της Κυπρου

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 0 σχόλια

Με τα σενάρια περί κουρέματος των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων να δίνουν και να παίρνουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Το «κούρεμα» των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων (άνω των €100.000) βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα σενάρια, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί το ποσοστό του κουρέματος, αλλά και το θέμα τις εφαρμογής του σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα ή αποκλειστικά στην Τράπεζα Κύπρου. Το ποσοστό πάντως του κουρέματος που έχει ακουστεί για τις μη εξασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ακούγεται ότι θα φτάνει το 25%, ίσως και πιο ψηλά.
Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυπριακή πλευρά επιχειρεί να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο, η Τρόικα φαίνεται να πιέζει όχι απλά για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου αλλά για γενική αναδιάρθρωση του οργανισμού. Ενδεχόμενο που φαίνεται να απομακρύνεται λόγω των κυπριακών πιέσεων.

Επόμενη μέρα στη Λαϊκή Τράπεζα
Αν τελικά περάσει το σενάριο εξυγίανση (resolution) της Λαϊκής Τράπεζας με τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας τότε στην «καλή» θα μεταφερθούν κατ’ ελάχιστον οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή τουλάχιστον καταθέσεις μέχρι €100.000) και όλα τα καλά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας (εξυπηρετούμενα δάνεια, πάγια περιουσιακά στοιχεία και ότι άλλο θεωρείται στέρεο και υγιές).
Στην «κακή» τράπεζα θα μεταφερθούν όλες οι καταθέσεις που ξεπερνούν τις €100.000 (που στην ουσία αποτελούν υποχρεώσεις) μαζί με όλα τα μη υγιή περιουσιακά στοιχεία (μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζημιογόνες θυγατρικές κλπ).
Η «καλή» τράπεζα θα είναι μια ξεχωριστή νομική οντότητα, η οποία θα λειτουργήσει ως μια «μικρή ποιοτική» τράπεζα, απορροφώντας έναν αριθμό υπαλλήλων και με περιορισμένες δραστηριότητες. Η «κακή» νομική οντότητα, στην ουσία θα αποτελέσει το όχημα που θα διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της τράπεζας για 3 + 1+ 1 χρόνια.

Εργασία της «κακής» τράπεζας θα είναι να επιχειρήσει την πώληση των μη υγειών στοιχείων, σίγουρα με μεγάλη έκπτωση ή/και ζημιά. Τα έσοδα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα διατεθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων με σειρά προτεραιότητας. Αρχικά θα εξοφληθεί η Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε δανείσει στη Λαϊκή ρευστότητα ύψους €9 δις (μέσω ELA). Ακολούθως, θα καλυφθούν υποχρεώσεις προς το κράτος, μετά οι καταθέτες, οι senior και junior bondholders και τέλος οι μέτοχοι.

Από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής δεν αναμένεται να εισρεύσουν στο ταμείο πολλά, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστες καταθέσεις να θεωρούνται σχεδόν καταδικασμένες να χαθούν εξ’ ολοκλήρου. Υπολογίζεται ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις φτάνουν τα €6,6 δις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 376,000 καταθέτες της Λαϊκής οι 361,000 έχουν καταθέσεις κάτω των €100.000 (εξασφαλισμένες).
Αν και οι πολιτικοί κύκλοι διατηρούν επιφυλάξεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας η πλειοψηφία των υπαλλήλων της, σύνολο 2372, δεν θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά θα απορροφηθούν στις δύο νέες οντότητες. Σε δηλώσεις του ο αναπτληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Λαιϊκής Τάκης Φειδία δήλωσε έντονα τις επιφυλάξεις του για το καταπόσο θα απορροφηθούν οι υπάλληλοι από τις νέες οντότητες δεδομένου ότι η νέα «καλή» τράπεζα θα είναι μια τράπεζα περιορισμένων δραστηριοτήτων. Η δε «κακή» τράπεζα θα είναι μια οντότητα που στην ουσία θα τελεί υπό διαχείριση.
Στα σενάρια που τυγχάνουν επεξεργασίας βρίσκεται και το ενδεχόμενο απορρόφησης της «καλής Λαϊκής», δηλαδή των καταθέσεων κάτω των €100.000 και των εξυπηρετούμενων δανείων, από την Τράπεζα Κύπρου.

Η επόμενη μέρα στα ταμεία των τραπεζών
Με στόχο τον περιορισμό της εκροής καταθέσεων πέρασαν και νομοσχέδια που επί της ουσίας αυξάνουν τις εξουσίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που θα αποτελεί την Αρχή εξυγίανσης, σύμφωνα με τον νόμο.

Οι διευρυμένες εξουσίες θα του επιτρέπουν να επιβάλει περιορισμούς στις διακινήσεις κεφαλαίων για χρονικό διάστημα που εναπόκειται στην κρίση του.
Τα ποσά των περιορισμών επίσης επαφίενται στην κρίση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Οι περιορισμοί αφορούν σε ευρεία φάσμα τραπεζικών συναλλαγών, όπως: περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών, συναλλαγές χωρίς μετρητά, άνοιγμα νέων λογαριασμών, απαγόρευση πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν, υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:
- απαγόρευση ή περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών,
- στη χρήση καρτών στις συναλλαγές κοινού με πιστωτικά ιδρύματα
- περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
- οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή ή λειτουργία εργασίας που μπορεί να κρίνει ο ΥΠΟΙΚ και ο Διοικητής της ΚΤ ότι είναι απαραίτητο.
- κάθε χρηματικό ποσό που ανήκει στο Ταμείο μετά από την ικανοποίηση τυχόν υποχρεώσεων του Ταμείου περιέρχεται στην κυριότητα της Δημοκρατίας.

πηγη

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger